ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Χριστοδούλειο λειτουργεί πάνω από εβδομήντα χρόνια. Η ζωή του ιδρύματος ξεκινά το 1943, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Η πείνα, η δυστυχία, οι εκτελέσεις των κατακτητών οδήγησαν έναν φωτισμένο άνθρωπο, τον π. Απόστολο Χριστοδούλου να αγκαλιάσει τα ορφανά παιδιά και να τα προστατεύσει από την πείνα, τη δίψα, την ανέχεια και τον πόλεμο. Έτσι συγκέντρωσε τις ενορίτισσές του και με αμέριστη αγάπη τους ανακοίνωσε τις σκέψεις του, να βοηθήσουν τα παιδιά.

 

“Πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε”

 

ήταν τα λόγια που έλεγε και ξανάλεγε ο π. Απόστολος, άνθρωπος χαρισματικός και με επίγνωση της κατάστασης που υπήρχε τα χρόνια εκείνα.

ο π. Απόστολος

Πλάκα ανέγερσης πτέρυγος Α

Το 1943 συστήθηκε το Φιλανθρωπικό Σωματείο με την  επωνυμία  “ΕΠΙΓΝΩΣΙΣ”. Επίγνωση της αγάπης του θελήματος του Θεού, επίγνωση της αλήθειας, επίγνωση της αποστολής του ανθρώπου στη γη. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε η “ΕΠΙΓΝΩΣΙΣ” στην οδό  Σοφοκλέους 3, Αιγάλεω όπου ο π. Απόστολος έκανε κηρύγματα διάλογο, εξομολογήσεις, ένα μεγαλειώδες πνευματικό έργο.

Τα φλογερά κηρύγματά στήριξαν χιλιάδες κόσμου. Το μεγαλύτερο έργο όμως ήταν το σπίτι των παιδιών, το ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ το όνομα του οποίου και πήρε. Το όνειρο γίνεται πράξη και ο Γολγοθάς αρχίζει. Οι συνθήκες δύσκολες, τα λεφτά ανύπαρκτα όμως η αγάπη μεγάλη. Δειλά - δειλά το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και τα πρώτα παιδιά βρίσκουν στέγη, τροφή, θαλπωρή και πάνω από όλα ΑΓΑΠΗ. Τα χρόνια εκείνα δύσκολα και τα πάντα πενιχρά όμως τα παιδικά χαμόγελα άρχισαν να σκορπούν το μαύρο πέπλο της ορφάνιας και της φτώχειας.

Πλάκα ανέγερσης Πτέρυγος Β 

Μνημείο για τον π. Απόστολο

Το 1980 τα παλαιά κτήρια κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους ανεγέρθη ένα διώροφο κτήριο με άνετες κλίνες και νέες προδιαγραφές. Όλα αυτά φυσικά με τη βοήθεια φίλων και αρωγών του Ιδρύματος. Ο πατήρ Απόστολος έβγαλε εις πέρας το έργο αυτό με δυσκολίες και βάσανα έως το 1985 οπότε και έφυγε στους ουρανούς. Οι συνεργάτες του όμως, όχι τυχαία άτομα, συνέχισαν το έργο αυτό με την ίδια αγάπη και θέρμη. Ο κ. Καρβελάς Μιχαήλ, η κ. Καρβελά Ξανθούλα και η κ. Κρύτσαλη Ευαγγελία. Οι άξιοι συνεχιστές παρέλαβαν με σεβασμό το έργο και συνέχισαν την πορεία του Σωματείου και του Ορφανοτροφείου, πάνω στα δικά του χνάρια όμως με καινούριες ιδέες και μεγάλη όρεξη για δουλειά. Αμέσως μετά την εκδημία του π. Αποστόλου συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. του ιδρύματος με πρόεδρο τον κ. Μιχάλη  Ν. Καρβελά.

Λαοθάλασσα σε κήρυγμα του π. Αποστόλου 

Ο π. Απόστολος και οι ενορίτισσές του χτίζουν το ίδρυμα 

Η νέα Διοίκηση με τη συνδρομή φίλων και αρωγών του ιδρύματος κατεδάφισε το 1990 τα υπόλοιπα παλαιά κτίσματα και ανέγειρε νέα πτέρυγα σε συνέχεια της ήδη υπάρχουσας με υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Στα κτήρια και όλους τους χώρους του ιδρύματος τοποθετήθηκαν κλιματιστικά και εγκαταστάθηκε σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας. Ο ναός αγιογραφήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του και διαμορφώθηκαν οι εξωτερικοί χώροι με πλακόστρωση, πράσινο, παιδική χαρά κ.λ.π. Υπό την Προεδρία του κ. Μιχαήλ Καρβελά αποκτήθηκαν και κάποια ακίνητα.

Ευαγγελία Κρύτσαλη

Την 3η Νοεμβρίου 2005 η κ. Ευαγγελία Κρύτσαλη ύστερα από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο έφυγε από κοντά μας σε ηλικία μόλις 71 ετών. Η μακαριστή Ευαγγελία ήταν το δεξί χέρι του π. Αποστόλου και άξια συνεχιστής του μαζί με τον κ. Μιχάλη Καρβελά. Η ζωή της ήταν αφιερωμένη στο έργο του ιδρύματος. Μέρα και νύχτα ήταν κοντά στα παιδιά και φρόντιζε την καλή τους υγεία, τη σωματική και την πνευματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την πρόοδό τους, την αποκατάστασή τους κοινωνική και επαγγελματική. Η μακαριστή ήταν η ψυχή του ιδρύματος και του σωματείου “ΕΠΙΓΝΩΣΙΣ”. Επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του σωματείου.

Μετά την εκδημία της μακαριστής Ευαγγελίας Κρύτσαλη, η γενική συνέλευση του σωματείου εξέλεξε το νέο διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο την κ. Ακριβή Κακλαμάνη - Αλέπη. Άξια συνεχιστής της μακαριστής Ευαγγελίας. Με την εξαιρετική συνεργασία των μελών του Δ.Σ. του Σωματείου το κοινωνικό και πνευματικό έργο του σωματείου συνεχίζεται με επιτυχία, στηρίζοντας και το έργο του Ορφανοτροφείου.

Μιχαήλ Ν. Καρβέλας

10η Δεκεμβρίου 2010. Hμέρα που αποχαιρετήσαμε όλοι μας ένα άνθρωπο που αγωνίστηκε σε ολόκληρη τη ζωή του με πίστη και σεβασμό στις υψηλές αξίες, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΙΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ, ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΚΑΡΒΕΛΑ, αξίες που οφείλουμε να σεβόμαστε και να υπηρετούμε όλοι. Πατέρα τον φώναζαν τα παιδιά. Νικήθηκε στον αγώνα με τον θάνατο, όπου κανείς δε βγαίνει νικητής. Κέρδισε όμως την καταξίωση στον αγώνα της ζωής και θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας. Έφυγε από έναν αγώνα αφήνοντας ένα έργο με στέρεα θεμέλια. Οι αρχές που Εκείνος υπηρέτησε είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο Ίδρυμα και όχι μόνο.

Υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα της κοινωνίας μας, με υπευθυνότητα αμεροληψία και αφοσίωση στο Ίδρυμα και την κοινωνία. Τον διέκρινε η ευγένεια, η πραότητα, η καλοσύνη, και η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Αγάπησε τα παιδιά, αυτό τα λέει όλα. Η μορφή του, το μειλίχιο ύφος του και ο καλός του λόγος θα μείνουν για πάντα στη μνήμη όλων.

Μετά την εκδημία του μακαριστού Μιχαήλ Ν. Καρβελά, το Δ.Σ. του Σωματείου “ΕΠΙΓΝΩΣΗ” συμπλήρωσε το κενό της θέσεως με νέο μέλος και την προεδρία στο Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο ανέλαβε η κ. Κακλαμάνη - Αλέπη  Ακριβή, άξια συνεργάτης και δεξί χέρι του μακαριστού Μιχαήλ Καρβελά. Επιβάλλεται σε όλους η ανάγκη ταχύτατης προσαρμογής, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του μεγαλειώδους έργου που παραλάβαμε πάνω σε πορεία που Εκείνος έχει χαράξει.

Ακριβή Κακλαμάνη- Αλέπη

11 Μαρτίου 2014. Με βαθιά συγκίνηση και οδύνη αποχαιρετήσαμε τη μακαριστή Ακριβή Κακλαμάνη Αλέπη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Χριστοδουλείου Ιδρύματος και του Σωματείου η ΕΠΙΓΝΩΣΙΣ, επί σειρά ετών. Χτυπημένη από την επάρατο νόσο, σε ηλικία μόλις 67 ετών, σ’ έναν άνισο αγώνα με το θάνατο, όπου κανείς δε βγαίνει νικητής.

Προοδευτική και καινοτόμος, συνέβαλε ώστε το Ίδρυμα να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας.

Η μακαριστή αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο Ίδρυμα. Επί της Προεδρίας της έγιναν σημαντικά έργα ανακαίνισης των κουφωμάτων, της κεντρικής εισόδου και της τραπεζαρίας του Ιδρύματος.

Μετά την απώλεια της μακαριστής Ακριβής Κακλαμάνη Αλέπη, η γενική συνέλευση του Σωματείου η ΕΠΙΓΝΩΣΙΣ εξέλεξε νέο Πρόεδρο για το Δ.Σ. την κ. Μανούση Βασιλική, άξια συνεχιστή της εκδημούσας. Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου η ΕΠΙΓΝΩΣΙΣ συμπλήρωσε το κενό της θέσεως στο Χριστοδούλειο με νέο μέλος, και την Προεδρία του Χριστοδουλείου Ορφανοτροφείου ανέλαβε ο κ. Χριστοφοράκης Γεώργιος, άξιος συνεργάτης της μακαριστής Ακριβής Κακλαμάνη Αλέπη και των μακαριστών Μιχαήλ Καρβελά και Ευαγγελίας Κρύτσαλη, επί σειρά ετών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ίδιους σκοπούς με τους προκατόχους μας, αυτούς που η κ. Ακριβή Κακλαμάνη Αλέπη υπηρέτησε με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Τιμητικό δίπλωμα στον π. Απόστολο από τον Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο

Το επταμελές διοικητικό συμβούλιο του Χριστοδουλείου Ιδρύματος απαρτίζεται από τα κάτωθι μέλη:

Πρόεδρος: Γεώργιος Χριστοφοράκης

Αντιπρόεδρος: Σοφοκλής Αλέπης
Γραμματέας: Ευαγγελία Τουρκομένη
Ταμίας: Απόστολος Κρύτσαλης
Μέλη: Ιωάννα Καρβελά-Ρουμπή  
       Ελένη Θερμού
Βασιλική Μανούση